Activiteitenkalender

Door het organiseren van activiteiten, vorming, gidsen- en vrijwilligerswerking, archivering, etc... kunnen we het Vloethemveld als verborgen parel de nodige aandacht geven die het verdient!

11 maart 2022

Lezing Fernand Rochette, auteur van het boek ‘De vogel en de componist’

Fernand Rochette is gepensioneerd directeur van KH Brussel, lesgever Natuurpunt en auteur van het boek ‘De Vogel en de componist’.

Ontdek hoe vogelzang als inspiratiebron diende voor veel (bekende) componisten.

rochette

Het boek kan als volgt samengevat worden:

 

Beethoven en zijn vriend Schindler stopten tijdens een wandeling bij een kabbelend beekje en Beethoven zei: ‘Hoor je de zang van de merel en de koekoek? Hier heb ik twintig jaar geleden mijn Pastorale ontworpen. De vogels speelden en zongen in de takken. Ze hebben samen met mij gecomponeerd’.

Componisten uit alle eeuwen en streken lieten zich door vogelzang inspireren. Sommigen waren echte vogelaars of natuurliefhebbers, anderen hoorden dan weer een puttertje of een zanglijster in een volière zingen. Ze observeerden, luisterden en lieten daarna het gefluit van de vogels in de muziek weerklinken.

 

De vogel en de componist introduceert de lezer eerst in de vogelzang: Waarom zingt een vogel? Waar kan je de vogel best waarnemen? Veertig verschillende vogels klinken in 160 composities van meer dan zestig componisten. Van Händel tot Vivaldi en Prokovjef, van Ravel tot André Rieu en Alban Berg.

Plaats: zaal ‘De Schelpe’
Eernegemweg 32, 8490 Snellegem

 

Aanvang: 19 uur

Inkom: € 5 per persoon

.

Inschrijving 2 uren

Paasmaandag 18 april 2022

Paaswandeling

happystone

In de namiddag, van 14 u. tot 17 u., is er een Paaszoektocht doorheen het openbare gedeelte van Vloethemveld.
We gaan op zoek naar Happy Stones.

De ‘vinders’ krijgen een beloning.

 

 

De route zal zichtbaar aangeduid staan.

8 mei 2022

Themawandeling: 'vogelzang herkennen' + ontbijt

Hoe halen we het gezang van ‘vroege vogels’ uit elkaar?
Welke vogels horen we?

 

Op die vragen zullen we uitleg geven tijdens de boeiende wandeling.
Na de wandeling kunnen we napraten tijdens het ontbijt.

Afspraak aan de poort van het kamp,
Vloethemveld 10a, 8210 Zedelgem

Je kan de auto plaatsen op parking 2 van het POV (naast de grote mast) en de poort te voet bereiken via de Bedelfdreef (kasseiweg rechtover de parking).

 

Aanvang: ‘s morgens om 6 uur.

Inkom: € 8 per persoon.
Er is plaats voor 20 personen

Inschrijving 2 uren 30 minuten

6 juni 2022

Themawandeling ‘Eetbare kruiden en planten’

Ontdek de goede eigenschappen van wilde kruiden en planten tijdens deze boeiende en leerrijke themawandeling.

 

Hoe kunnen we deze planten en kruiden determineren?

Kunnen we ermee aan de slag in de keuken?

Welke geneeskrachtige eigenschappen dragen deze kruiden en planten?

 

Welke geheimen zal het erfgoedgedeelte van Vloethemveld nog prijsgeven?

Afspraak aan de onthaalpoort

Vloethemveld 10a, 8210 Zedelgem.

Je kan de auto parkeren op parking 2 van het POV (naast de grote mast) en de poort te voet bereiken via de Bedelfdreef (kasseiweg tegenover parking).

 

Aanvang: om 14 uur.

Inkom: € 5 per persoon

Inschrijving 2 uren 30 minuten

Voorjaar 2022

Fietstochten Vloethemveld VZW

Vloethemveld vzw organiseert vanaf het voorjaar 2022 vier fietstochten die uitwaaieren naar de vier windstreken: noord, oost, zuid en west.

We vertrekken steeds vanuit het voormalige munitiedepot en brengen je langs rustige fietspaden en landwegen naar onbekende hoekjes. De gidsen stoppen af en toe om informatie te geven over natuur, geschiedenis en erfgoedrelicten.

We doen dit in groepjes van 14 personen + gids en de afstand bedraagt 20 tot 30 km.

We komen steeds terug naar ons vertrekpunt, het voormalige munitiedepot in Vloethemveld. Daar is er mogelijkheid tot eventueel toiletbezoek.

De exacte data, prijzen en de inschrijvingsmodule worden later meegedeeld.

Vloethemveld noord

Na een korte uitleg over de rijke geschiedenis van Vloethemveld vertrekken we richting Diksmuidse Heirweg, om langs de Kazerne Kapitein Stevens de Vloethemveldzate te bereiken bij hoeve Noortweghe. Op onze tocht fietsen we langs verschillende oude hoeven die allemaal verbonden zijn met de geschiedenis van Vloethemveld.

 

Dan gaat het richting Snellegem met de Boerenmolen (foto) en laurierkwekerij waar ook gebeurtenissen uit WOII toegelicht worden. Via het Stroperspad en landelijke wegen komen we terug bij ons vertrekpunt.

Vloethemveld oost

Deze fietstocht gaat langs het Ockerhout en de Vloethemveldzate richting Ter Loo, waarna we Loppem binnenrijden met enkele verborgen pareltjes onderweg. Wat was de geitenbond alweer en waarom verdween dit fenomeen?

 

Uiteindelijk is het verste punt het Kasteel van Loppem (foto). Op de terugweg uitleg over het Hof van Steelant ,’t Wit Huis en de St.-Martinuskerk van Loppem . Via Bethanië en Zevenkerken keren we terug naar het vertrekpunt, Vloethemveld.

Vloethemveld zuid

Vertrekkend van het voormalige munitiedepot rijden we via de Vloethemveldzate naar Merkenveld. Deze fietstocht belicht vooral de vele groene natuurdomeinen zoals Hoogveld (foto), het Plaisiersbos, de Moubekevallei en het kleine prachtige Pilsegebied.

 

Het is een rustige fietstocht aan de rand van Torhout die via het spaarbekken en de St.-Laurentiuskerk van Zedelgem terug bij het Vloethemveld aankomt.

Vloethemveld west

We vertrekken aan het voormalige munitiedepot en rijden naar het hospitaalbos. Daar kom je te weten wat een bos met een hospitaal te maken heeft. Daarna volgen we de Moubekevallei en ontdekken er sporen van zijn vroegste bewoners. We doorkruisen het prachtige domein van kasteel d’Aertrycke om dan de Groene 62 (foto) te nemen. Deze oude spoorlijn werd gegraven door een heuvellandschap omwille van een twist tussen twee adellijke heren.

 

Tenslotte bereiken we via kleine landwegen tussen Eernegem en Aartrijke de Beerputten om zo opnieuw naar Vloethemveld te rijden.