Meteen naar de inhoud

Archief activiteiten 2022

11 maart 2022

Lezing Fernand Rochette, auteur van het boek ‘De vogel en de componist’

Fernand Rochette is gepensioneerd directeur van KH Brussel, lesgever Natuurpunt en auteur van het boek ‘De Vogel en de componist’.

Ontdek hoe vogelzang als inspiratiebron diende voor veel (bekende) componisten.

rochette.jpg

Het boek kan als volgt samengevat worden:

 

Beethoven en zijn vriend Schindler stopten tijdens een wandeling bij een kabbelend beekje en Beethoven zei: ‘Hoor je de zang van de merel en de koekoek? Hier heb ik twintig jaar geleden mijn Pastorale ontworpen. De vogels speelden en zongen in de takken. Ze hebben samen met mij gecomponeerd’.

Componisten uit alle eeuwen en streken lieten zich door vogelzang inspireren. Sommigen waren echte vogelaars of natuurliefhebbers, anderen hoorden dan weer een puttertje of een zanglijster in een volière zingen. Ze observeerden, luisterden en lieten daarna het gefluit van de vogels in de muziek weerklinken.

 

De vogel en de componist introduceert de lezer eerst in de vogelzang: Waarom zingt een vogel? Waar kan je de vogel best waarnemen? Veertig verschillende vogels klinken in 160 composities van meer dan zestig componisten. Van Händel tot Vivaldi en Prokovjef, van Ravel tot André Rieu en Alban Berg.

Plaats: zaal ‘De Schelpe’
Eernegemweg 32, 8490 Snellegem

 

Aanvang: 19 uur

Inkom: € 5 per persoon

.

Paasmaandag 18 april 2022

Paaswandeling

happystone

In de namiddag, van 14 u. tot 17 u., is er een Paaszoektocht doorheen het openbare gedeelte van Vloethemveld.
We gaan op zoek naar Happy Stones.

De ‘vinders’ krijgen een beloning.

 

De route zal zichtbaar aangeduid staan.

Deze zonnige Paaswandeling was een groot succes. Tot op het einde bleven zich kandidaten aanmelden. 

De wandeling van een kleine 3 km werd door de meeste bezoekers als aangenaam ervaren.

 

Er werden heel veel steentjes  gevonden. Er werden dan ook heel wat geschenkjes uitgedeeld, na het verplichte dansje rond de totempaal.

 

Er waren zelfs steentjes tekort.
Wegens het grote succes zullen we die activiteit volgend jaar herhalen.

 

De foto’s spreken voor zich.

24 april 2022

Erfgoeddag

De kazerne Kapitein Stevens is een begrip in Zedelgem. Oorspronkelijk gebouwd als ondersteuning voor het nabijgelegen munitiedepot, is het gedurende meer dan 70 jaar een onderkomen voor beroepsspecifieke opleidingen zoals de school voor onderofficieren van defensie, de politieschool en opleidingscentrum voor brandweer, ambulance en redders aan zee.

Daarnaast werd er niet zover uit de buurt in de nadagen van de 2de wereldoorlog les gegeven aan krijgsgevangenen waarbij ook het YMCA een rol heeft gespeeld.

Afspraak met de gids aan de oude parking POV/Vloethemveld.

Diksmuidse Heirweg, komende van Zedelgem dorp richting Aartrijke, voor de voormalige kazerne (nu POV – Provinciaal Opleidingscentrum Veiligheidsdiensten) op uw linkerzijde. De parking is afgesloten met omheiningsdraad. Ingang is via de witte poort.

GPS: 51°08’39.0″N 3°07’13.5″O

Rondleidingen om 09.15 u.,10.30 u, 13.15 u. en 14.30 u.

8 mei 2022

Themawandeling: 'vogelzang herkennen' + ontbijt

vloethemveld_2020-01-07_10-44-15

Hoe halen we het gezang van ‘vroege vogels’ uit elkaar?
Welke vogels horen we?

 

Op die vragen zullen we uitleg geven tijdens de boeiende wandeling.
Na de wandeling kunnen we napraten tijdens het ontbijt.

Afspraak aan de poort van het kamp,
Vloethemveld 10a, 8210 Zedelgem

Je kan de auto plaatsen op parking 2 van het POV (naast de grote mast) en de poort te voet bereiken via de Bedelfdreef (kasseiweg rechtover de parking).

 

Aanvang: ‘s morgens om 6 uur.

Inkom: € 8 per persoon.
Er is plaats voor 20 personen

Fietstochten Vloethemveld vzw

Vloethemveld vzw organiseert vanaf het voorjaar 2022 vier fietstochten die uitwaaieren naar de vier windstreken: noord, oost, zuid en west.

We vertrekken steeds vanuit het voormalige munitiedepot en brengen je langs rustige fietspaden en landwegen naar onbekende hoekjes. De gidsen stoppen af en toe om informatie te geven over natuur, geschiedenis en erfgoedrelicten.

We doen dit in groepjes van 14 personen + gids en de afstand bedraagt 15 tot 25 km.

Het is van belang dat je fiets goed onderhouden en uitgerust is.

We spreken telkens af aan de ingangspoort aan het Kamphuis, Vloethemveld 10A.

We komen steeds terug naar ons vertrekpunt, het voormalige munitiedepot in Vloethemveld. Daar is er mogelijkheid tot eventueel toiletbezoek.

Kostprijs: €5 per persoon

Vloethemveld noord

Na een korte uitleg over de rijke geschiedenis van Vloethemveld vertrekken we richting Diksmuidse Heirweg, om langs de Kazerne Kapitein Stevens de Vloethemveldzate te bereiken bij hoeve Noortweghe. Op onze tocht fietsen we langs verschillende oude hoeven die allemaal verbonden zijn met de geschiedenis van Vloethemveld.

Dan gaat het richting Snellegem met de Boerenmolen (foto) en laurierkwekerij waar ook gebeurtenissen uit WOII toegelicht worden. Via het Stroperspad en landelijke wegen komen we terug bij ons vertrekpunt.

Data:

  • dinsdag 5 april 2022 van 13.30 u. tot 16.30 u.
  • zondag 10 april 2022 van 9 u. tot 12 u.

Vloethemveld oost

Deze fietstocht gaat langs het Ockerhout en de Vloethemveldzate richting Ter Loo, waarna we Loppem binnenrijden met enkele verborgen pareltjes onderweg. Wat was de geitenbond alweer en waarom verdween dit fenomeen?

Uiteindelijk is het verste punt het Kasteel van Loppem (foto). Op de terugweg uitleg over het Hof van Steelant ,’t Wit Huis en de St.-Martinuskerk van Loppem . Via Bethanië en Zevenkerken keren we terug naar het vertrekpunt, Vloethemveld.

Data:

  • dinsdag 3 mei 2022 van 13.30 u. tot 16.30 u.
  • zondag 15 mei 2022 van 9 u. tot 12 u.