Archief activiteiten

9 september 2021

Een lezing door Pieter Lagrou met als titel 'De wereld, mijn dorp, 1945 - 2021. Vloethemveld, het krijgsgevangenkamp, de herinnering.

Professor Pieter Lagrou (ULB) is gespecialiseerd in de Tweede Wereldoorlog en de herinnering aan deze oorlog. Hij schreef er boeken over en werkte onder andere mee aan ‘Publiek Geheim’ en de Canvasreeksen ‘Kinderen van de Collaboratie’ en ‘Kinderen van het verzet’.

 

Op donderdag 9 september komt Pieter Lagrou een lezing geven waarin hij zal pogen de huidige controverse rond « de Letse bijenkorf » in Zedelgem in een historisch en europees perspectief te plaatsen. Kunnen we de passage in 1945-46 van tienduizenden soldaten die aan de zijde van het verslagen Nazi-Duitsland streden herdenken zonder het te verheerlijken of goed te praten? Wie zat er in het kamp en welke waren de wegen die hen tot het kamp brachten en de wegen die zij na het kamp kozen? Hadden de krijgsgevangenen het beter of slechter dan de Zedelgemse burgerbevolking buiten het kamp? Was het Vloethemveld de poort naar de vrijheid voor sommigen die lange gevangenisstraffen verdienden voor hun misdaden aan het Oostfront? Zorgde de beginnende Koude Oorlog voor straffeloosheid en vergoeilijking voor hen die met Hitler tegen Stalin streden? En hoe gaan we daar vandaag mee om, in een Europese Unie die voortaan landen van beide zijden van het IJzeren Gordijn verenigt?

 

Plaats: Polyvalente zaal ‘De Braambeier’,

Loppemsestraat 14a, 8210 Zedelgem

 

Aanvang: 19u30

Inkom: 5 EUR per persoon

Opgelet: de plaatsen zijn beperkt

Coronamaatregelen: geldende coronamaatregelen op het ogenblik van de activiteit

Zoek 9 september in de kalender en klik erop. Klik vervolgens op het uur (19:30). Je ziet hoeveel plaatsen er over zijn. Kies het aantal personen en vul hun namen in. Klik op [Nu boeken]. Je krijgt een e-mail met daarop alle gegevens om via een bankoverschrijving te betalen.

Deze activiteit was volzet.

5 oktober 2021

Een lezing door Marc Van Ranst (KU Leuven) met als titel 'infectieziekten, terug van (nooit) weggeweest'

Marc Van Ranst is hoogleraar aan de KU Leuven, faculteit geneeskunde. Hij is eveneens het hoofd van het Laboratorium Klinische en Epidemiologische Virologie (Rega instituut) en lid van de Divisie Leuven Universitair Vaccinologie Centrum.

 

Op dinsdag 5 oktober 2021 neemt Marc Van Ranst u mee in de wereld van de infectieziekten doorheen de tijd. Het thema van deze lezing kan niet actueler zijn.

Wil je meer weten over het ontstaan en de gevolgen van infectieziekten, schrijf dan zeker in voor deze boeiende lezing.

 

Plaats: Polyvalente zaal ‘Jonkhove’, Aartrijksestraat 9, 8211 Aartrijke

 

Aanvang: 19u30

Inkom: 5 EUR per persoon

Opgelet: de plaatsen zijn beperkt!

Coronamaatregelen: geldende coronamaatregelen op het ogenblik van de activiteit

Zoek 5 oktober in de kalender en klik erop. Klik vervolgens op het uur (19:30). Je ziet hoeveel plaatsen er over zijn. Kies het aantal personen en vul hun namen in. Klik op [Nu boeken]. Je krijgt een e-mail met daarop alle gegevens om via een bankoverschrijving te betalen.

Deze activiteit was volzet.