Meteen naar de inhoud

Activiteitenkalender

Door het organiseren van activiteiten, vorming, gidsen- en vrijwilligerswerking, archivering, etc... kunnen we het Vloethemveld als verborgen parel de nodige aandacht geven die het verdient!

1 en 2 oktober 2022

Openingsweekend onthaalgebouw

8 oktober 2022

Themawandeling 'Vleermuizen' - Nacht van de Duisternis

nacht duisternis 2022

Een rustige wandeling met Koen ‘de boswachter’ op zoek naar vleermuizen en andere nachtelijke dieren.

 

We gaan op pad met een ‘batdetector’ en we  ontdekken het leven bij nacht en duisternis.

Afspraak aan de onthaalpoort

Vloethemveld 10a, 8210 Zedelgem.

Je kan de auto parkeren op parking 2 van het POV (naast de grote mast) en de poort te voet bereiken via de Bedelfdreef (kasseiweg tegenover parking).

Meer info.

Aanvang: om 19 uur.

Inkom: € 3 per persoon. Maximum 20 deelnemers.

VOLZET

16-29 oktober 2022

Dag van de Trage Weg - Vloethemveld

Meer en betere trage wegen: dat is waar duizenden mensen de aandacht voor vragen op de Dag van de Trage Weg die dit jaar op 15 en 16 oktober is. Een weekend lang genieten wandelaars, fietsers en ruiters van prachtige tochten. Langs nieuwe of juist bedreigde paden. In de stad of in ’t groen. Langs karakteristieke landschappen en markant erfgoed.

 

In dit kader stippelde wandelclub 4-op-1-rij uit Zedelgem samen met het samenwerkingsverband Vloethemveld, 4 mooie wandelingen voor jullie uit in en rond Vloethemveld. Alle wandelingen lopen langs het nieuwe onthaalgebouw, dat op 1 oktober officieel wordt geopend. Van 1 oktober tot en met 6 november kan je er elke zaterdag en zondag tussen 13 en 18u komen kennis maken met de prachtige tentoonstelling die er opgesteld staat als introductie aan het domein, je kan er een sanitaire stop nemen of de benen even rust gunnen op de banken binnen of buiten.

 

De vrijwilligers van Vloethemveld vzw staan je graag te woord wanneer je informatie nodig hebt over Vloethemveld.

Speciaal voor de openingsmaand oktober, naar aanleiding van de opening van het onthaalgebouw, zullen deze wandelingen wat langer dan 1 weekend bewegwijzerd worden. Je zal ze kunnen wandelen van zondag 16 tot en met zaterdag 29 oktober 2022.

Je kan de routes downloaden uit RouteYou, je kan een plannetje afhalen in het Kamphuis (Vloethemveld 10a, 8210 Zedelgem) en ze zijn ook bewegwijzerd tijdens deze periode.


Trek je stevige stappers aan en geniet van de omgeving.
Gebruikers van deze wandelroutes die lid zijn van wandelclub 4-op-1-rij, zijn verzekerd. De anderen wandelen op eigen risico.

Organisatie: Wandelclub 4-op-1-rij in samenwerking met Vloethemveld vzw in het kader van het samenwerkingsverband Vloethemveld met Agentschap Natuur, Vlaamse Landmaatschappij en gemeenten Jabbeke en Zedelgem

21 oktober 2022

Lezing Johan Ryheul – ‘Geschiedenis van WOII in Jabbeke en het krijgsgevangenkamp’

Johan Ryheul (° 1964) wordt internationaal aanzien als dé autoriteit van het Marinekorps. Hij is de medebezieler van het internetforum Eerste Wereldoorlog dat vandaag een onuitputbare bron is met duizenden leden.  

Hij verleende zijn medewerking aan documentaires van BBC en History Channel.

(bron: www.flyingpencil.be)

Een paar uitgaven van deze auteur:

  • Marinekorps flandern (2010 – uitgeverij Agora/Flying Pencil)

  • History of the German KEK and Fokkerstaffels (2015 – uitgeverij Fonthill Media Ltd)

Van ‘Proviantamt West’ en ‘Marine Hauptpionierpark’ in de Eerste Wereldoorlog tot ‘POW Camp 2224’ op het einde van de Tweede Wereldoorlog in de Stationsstraat in Jabbeke, en de hoge Duitse officieren die hier verbleven.
Johan R. Ryheul, ondervoorzitter van het Historisch Wetenschappelijk Comité Vloethemveld, brengt ons inzicht in wat ‘Oorlog’ betekent heeft voor Jabbeke.

 

We verkennen eveneens het echte verhaal van de B17 Damn Yankee die in Snellegem neerkwam op 1 december 1943 en van de geallieerde luchtaanval op de tram op 12 februari 1942 tussen Snellegem en Zedelgem, waarbij acht doden zouden vallen.

Afspraak in het Kamphuis

Vloethemveld 10a, 8210 Zedelgem.

Je kan de auto parkeren op parking 2 van het POV (naast de grote mast) en de poort te voet bereiken via de Bedelfdreef (kasseiweg tegenover parking).

Meer info.

Aanvang: om 20 uur.

Inkom: € 5 per persoon. Maximum 50 deelnemers.

Inschrijving 2 uren

30 oktober 2022

Workshop natuurtekenen

In deze workshop kan je kennis maken met natuurtekenen. Beginnen doen we met een korte inleiding over natuurtekenen en het bijhouden van een natuurdagboek, daarna gaan we op pad met een gepassioneerde natuurtekenaar.

 

We gebruiken onze zintuigen om al het moois van het bos op te nemen en ons schetsboek om het vast te leggen.

Het is herfst, dus als het regent nemen we elementen uit het bos mee naar binnen om te bewonderen en bestuderen.

Beginnende tekenaars zijn welkom.

Afspraak in het Kamphuis, Vloethemveld 10a, 8210 Zedelgem

Een organisatie van Vloethemveld vzw in het kader van het samenwerkingsverband Vloethemveld met Agentschap Natuur, Vlaamse Landmaatschappij en gemeenten Jabbeke en Zedelgem

 

Begeleiding: Emma Dhoore

Aanvang: om 9 uur

Gratis deelname – max 15 deelnemers

 

Meebrengen: schetsblok A4 of A5, potloden, gom en slijper

VOLZET

17 november 2022

Lezing Piet Chielens – ‘Over het nut van herdenken, Vloethemveld in WOII’

In samenwerking met Avansa

Het Vloethemveld is een plek met veel potentie: het is een groot natuur- en stiltegebied, met heel wat tastbare overblijfselen van een krijgsgevangenenkamp. Dat is uniek in Europa. Het domein is beschermd en er is al heel wat gebeurd om het te ontsluiten.

 

Maar wat nu? Hoe bouwen de ontsluiting verder uit, en welke plek geven we Vloethemveld in de herdenking van de tweede wereldoorlog?

 

Piet Chielens doet, op basis van zijn lange ervaring in het In Flanders Fields museum, een proeve van aanpak. Hij heeft het over het “nut” van herdenken en de nood aan een kwalitatieve aanpak.

Het erfgoed in het Vloethemveld is nu eenmaal beladen, en hoe je de herdenking vorm geeft moet daarom ernstig en meerstemmig zijn.

Afspraak in de Polyvalente zaal Jonkhove, Aartrijke.

 

Aanvang: om 20 uur.

Inkom: € 5 per persoon. Maximum 200 deelnemers.

Inschrijving 2 uren