Ga naar de inhoud

Inschrijving voor een fietstocht

Fietstochten Vloethemveld vzw

Vloethemveld vzw organiseert opnieuw vier fietstochten die uitwaaieren naar de vier windstreken: noord, oost, zuid en west.

We vertrekken steeds vanaf het kamphuis en brengen je langs rustige fietspaden en landwegen naar onbekende hoekjes. De gidsen stoppen af en toe om informatie te geven over natuur, geschiedenis en erfgoedrelicten.

We doen dit in groepjes van 14 personen + gids en de afstand bedraagt 15 tot 25 km.

Het is van belang dat je fiets goed onderhouden en uitgerust is. Breng je eigen fietshelm mee. Fluohesjes stellen wij ter beschikking.

We spreken telkens af aan de ingangspoort aan het Kamphuis, Vloethemveld 10A.

We komen steeds terug naar ons vertrekpunt, het voormalige munitiedepot in Vloethemveld. Daar is er mogelijkheid tot eventueel toiletbezoek en het nuttigen van een drankje.

Kostprijs: €60 per groep

Neem contact op met ons indien je één van onderstaande fietstochten wenst te organiseren in groepsverband.

 

voorzitter@vloethemveldvzw.be

Vloethemveld noord

Na een korte uitleg over de rijke geschiedenis van Vloethemveld vertrekken we richting Diksmuidse Heirweg, om langs de Kazerne Kapitein Stevens de Vloethemveldzate te bereiken bij hoeve Noortweghe. Op onze tocht fietsen we langs verschillende oude hoeven die allemaal verbonden zijn met de geschiedenis van Vloethemveld.

Dan gaat het richting Snellegem met de Boerenmolen (foto) en laurierkwekerij waar ook gebeurtenissen uit WOII toegelicht worden. Via het Stroperspad en landelijke wegen komen we terug bij ons vertrekpunt.

Vloethemveld oost

Deze fietstocht gaat langs het Ockerhout en de Vloethemveldzate richting Ter Loo, waarna we Loppem binnenrijden met enkele verborgen pareltjes onderweg. Wat was de geitenbond alweer en waarom verdween dit fenomeen?

Uiteindelijk is het verste punt het Kasteel van Loppem (foto). Op de terugweg uitleg over het Hof van Steelant ,’t Wit Huis en de St.-Martinuskerk van Loppem . Via Bethanië en Zevenkerken keren we terug naar het vertrekpunt, Vloethemveld.

Vloethemveld zuid

Vertrekkend van het voormalige munitiedepot rijden we via de Vloethemveldzate naar Merkenveld. Deze fietstocht belicht vooral de vele groene natuurdomeinen zoals Hoogveld (foto), het Plaisiersbos, de Moubekevallei en het kleine prachtige pareltje: De Pilse.

Het is een rustige fietstocht aan de rand van Torhout die via het spaarbekken en de St.-Laurentiuskerk van Zedelgem terug bij het Vloethemveld aankomt.

Vloethemveld west

We vertrekken aan het voormalige munitiedepot en rijden naar het hospitaalbos. Daar kom je te weten wat een bos met een hospitaal te maken heeft. Daarna volgen we de Moubekevallei en ontdekken er sporen van zijn vroegste bewoners. We doorkruisen het prachtige domein van kasteel d’Aertrycke om dan de Groene 62 (foto) te nemen. Deze oude spoorlijn werd gegraven door een heuvellandschap omwille van een twist tussen twee adellijke heren.

Tenslotte bereiken we via kleine landwegen tussen Eernegem en Aartrijke de Beerputten om zo opnieuw naar Vloethemveld te rijden.