Ga naar de inhoud

Hans Van Dijck. Het orakel van de bosnimf

De seizoenen volgen elkaar vlug op en wil je klaar zijn voor een nieuw vlinderseizoen, dan kan je je zelf voorbereiden met dit boeiende boek van de bioloog Hans Van Dyck.


Al van jongs af aan is hij gepassioneerd door vlinders en meer bepaald door het bont zandoogje, de Pararge aegeria, zo genoemd naar een profetische bosnimf die wijze raad gaf aan de Romeinse koning Numa Pompilius.


Er komen heel wat onderwerpen aan bod zoals het communiceren met geurtjes, de vliegprestaties, het behouden van de lichaamstemperatuur, het paargedrag, de jacht op nectar. Daarbij strooit hij voortdurend met vlinderfeitjes maar fladdert tegelijk verder dan zijn eigen vakgebied.


Onvermijdelijk komt de achteruitgang van de inheemse vlindersoorten aan bod en gaat hij dieper in op de oorzaken hiervan.


Hij houdt tenslotte een pleidooi voor vlindernetjes als een goedkoop en efficiënt instrument om kinderen anders naar de natuur te laten kijken. Daarmee is zijn passie trouwens gestart. Wie het netje hanteert, kijkt volgens hem anders naar de omgeving. De natuur is dan niet langer een decor en gaat er een wereld open van nieuwe, kleine hoofdrolspelers.

 

Dirk Franchoo