Ga naar de inhoud

Week van het Bos, 10 – 14 oktober 2022

Dit jaar schreven we voor de week van het Bos opnieuw de scholen uit Jabbeke en Zedelgem aan, die terug graag ingingen op dit gratis aanbod.


Uit Jabbeke waren dat De Klimtoren met 4e, 5e en 6e leerjaar en VBS De Loopbrug met 5e en 6e leerjaar.


Uit Zedelgem VBS Het Dorp met een 1e leerjaar, Basisschool De Glimlach met een 1e en 2e leerjaar, Basisschool De Leeuw met 6e leerjaar en tenslotte De Fonkel uit Aartrijke met 5e en 6e leerjaar.


Op deze manier maakten 250 leerlingen en hun begeleiders een wandeling in Vloethemveld, leerden een aantal bomen herkennen via blad en stam en werden vooral gewezen op de zwammen die net op tijd hun opwachting hadden gemaakt.
Zeven gidsen engageerden zich om dit jong geweld te begeleiden waarbij Johan en Erwin op stap gingen met de allerjongsten.


Veerle Poppe, leerkracht van De Klimtoren stuurde foto’s en een dichterlijk verslag door, waaruit het enthousiasme volop blijkt:

We bezochten onlangs Vloethemveld
en hebben daar 600 soorten zwammen geteld
Of nee toch niet maar wel heel veel,
een inktzwam, een vliegenzwam en ook iets geel,
een zwavelkopje? of eekhoorntjesbrood?
Wel voorzichtig dat je ze niet omstoot!
Verschillende bomen en dankzij de gids
wisten we welke boom het is
een esdoorn, beuk of eik,
Vloethemveld is echt bomenrijk
Met een beetje geluk zie je een ree.
Dat zat voor ons niet mee,
misschien waren we wat te luid
en keerde de ree snel zijn snuit
De gids kon uren blijven vertellen,
al zijn wijsheid kon ons echt tevreden stellen.
Het was een leuke uitstap in de zon.
Ik wou dat hij nog eens herbegon

Lieven en Wim mochten de volgende berichten ontvangen over hun gidsbeurt voor VBS De Loopbrug

Ik vond het tof en interessant toen je in het bos vertelde over de man die kon overleven in de natuur, dat je een huis uit bomen en takken kan maken en hoe belangrijk de zon is. En dat je paddenstoelen en kastanjes kan eten om te overleven. Het was super leerrijk en leuk.

Emilyo en Siebe


Ik vond het superleuk, we hebben veel bijgeleerd over het bos, de bladeren, de bomen en de paddenstoelen, ik zal er zeker niet van smullen.

Hanne


Jullie hebben ons veel nieuwe dingen geleerd over de paddenstoelen. Er zijn giftige – vaak de mooiste – en niet giftige. De inktzwam vind ik de allermooiste. Er hangen zwarte slierten aan en deze druppelen inkt op de grond.

Evy


Een wandeling met gidsen is altijd leuker met uitleg erbij want zo leer ik veel bij.

Febe


Ik heb veel weetjes geleerd over de paddenstoelen en het bos. Ik vond het ook leuk om te weten wat je kan eten en wat niet. Dat verhaal van die meneer die in het bos overleefde vond ik heel leuk.

Flore


Ik vond het heel fijn om met jullie het bos te verkennen. Het was superleuk om zoveel verschillende paddenstoelen te zien, vooral bruine maar ook witte. Ook veel omgevallen bomen en vooral zoveel varens en distels. Maar ik was ook een beetje bang dat er wolven zouden komen.

Dante


Spreken jullie de volgende keer over dieren, misschien zou dat interessant zijn.
Kunnen we dan weer een rondleiding van jullie krijgen?

Kyana