Ga naar de inhoud

Een Duitse krijgsgevangene, Walter Carl Hermann Boyn (1924 – 1995)

In de zomer van 2020 werd ik door Ingrid Slabbinck, verbonden aan de bibliotheek van Zedelgem, aangesproken. Zij bezorgde me een brief van een Britse dame, Rosalyn Wyles, die inlichtingen vroeg in verband met haar vader die een zevental weken in het POW camp in Zedelgem verbleven had.

 

In deze brief die vreemd genoeg in de bib was terecht gekomen, was tevens de biografie ingesloten van haar vader.

Door de oorlog werd het leven van alle mensen in Europa overhoop gehaald, miljoenen kwamen om en voor wie het overleefde nam het leven vaak een heel onverwachte wending zoals in het geval van haar vader.

 

We hebben er het raden naar, maar toen Walter Carl Hermann Boyn in januari 1942 op 18-jarige leeftijd ingelijfd werd bij de Kriegsmarine, vervloog zijn droom om verder te studeren.

 

Toen hij op 15 augustus 1944 werd gevangengenomen in St. Tropez, Frankrijk werd hij met de boot overgebracht naar de VS waar hij terechtkwam in een POW camp en tewerk werd gesteld in de katoenvelden. Door de betrokkenheid van de VS in de oorlog was er immers een groot tekort aan arbeidskrachten.

Op 11 maart 1946 werd hij terug overgebracht naar Europa en na een voettocht vanuit Duinkerken kwam hij op 24 maart 1946 in Zedelgem aan.

 

Op 16 mei 1946 werd hij van Zedelgem naar POW camp 2225 in Bayeux getransfereerd en op 6 juni 1946 kwam hij tenslotte terecht in een POW camp in Kent, UK. Hij werd er tewerkgesteld op lokale boerderijen en kwam uiteindelijk vrij in november 1947.

 

Intussen had hij mogen ervaren dat de Britten hem ondanks zijn oorlogsverleden aanvaard hadden als mens en hij besloot zoals heel wat Duitsers in de UK te blijven.

 

Op die manier kwam er een einde aan zijn odyssee. Hij werd bovendien verliefd op een Britse Penelope, huwde haar in augustus 1949 en werd de fiere papa van een dochter, Rosalyn, die er nu naar uitkijkt om Vloethemveld te bezoeken.

Dirk Franchoo